
De rijke geschiedenis van Het Zijdekwartier
De nieuwe stadswijk Het Zijdekwartier kent een rijke geschiedenis die tot op vandaag zichtbaar is. De wijk herbergt referenties naar zowel het industriële ENKA- en Akzo-verleden als het agrarische landschap van het Broek en de landgoederen aan de Velperweg. Zo bepalen verschillende tijdlagen de structuur en het karakter van de wijk en leeft de rijke historie hier voort. Je leest het: dit is een wijk met een eigen identiteit, zoals je nergens in Arnhem vindt.
ENKA schreef geschiedenis
In 1913 vestigde de moderne industriële wereld zich in Arnhem dankzij ENKA, ook wel De Nederlandse Kunstzijdefabriek (NK, maar dan letterlijk zoals je het zegt). Hier maakten ze de mooiste kunstzijden, wat destijds zeer innovatief en nieuw was. Tot die tijd kende men enkel natuurlijke zijden, wol, katoen, linnen en jute. ENKA groeide snel uit tot Nederlands grootste fabriek en bood werk aan duizenden Arnhemmers. Een ware uitkomst voor de werkgelegenheid in de snel groeiende, groene burgerstad.
De basis van Het Zijdekwartier
Na een naamsverandering en een fusie in 1969 ging ENKA verder als Akzo, dat het terrein in de naoorlogse periode ontwikkelde tot campus. Landschapsarchitect Buys en Van Vliet legde de terreinstructuur vast door bomenlanen te koppelen aan functionele infrastructuur. Met het bomencarré in het hart, maar ook met bomenrijen langs de toegangsweg en aan de randen is de basis gelegd voor de ruimtelijke opzet zoals je die straks ziet.



Van industrie naar nieuwe stadswijk
De oude portiersloge is het enige tastbare gebouw dat nog over is van de oude fabriek. Vandaag de dag is tijdelijk buurtcafé MOES h ier gevestigd; de verbinder van de wijk en het scharnierpunt tussen omliggende wijken en Het Zijdekwartier. Maar ondanks dat er weinig bewaard is gebleven van de bebouwing zelf, vormt de rijke historie een belangrijke pijler binnen het huidige ontwerp. Met als streven: een samenhangende sfeer met een knipoog naar het industriële verleden.